Paleis Het Loo | Chapeaux!

Chapeaux!

23 maart t/m 27 augustus 2017

Vanaf 23 maart 2017 is in museum Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ te zien. De 33 jaar lange regeerperiode van Koningin Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht.

Koningin Beatrix

koningin en hoedenmaker

 Van 1980 tot 2013 draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar ‘representatieve werkkleding’.

In de tentoonstelling staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. De hoed staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met de koningin. De hoeden tonen verrassend veel mogelijkheden in kleurgebruik, materialen, versieringen en een creatief vormen- en lijnenspel.

 

tentoonstelling

Uitzending Blauw Bloed

 De tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ is ontworpen door Maarten Spruyt en Tsur Reshef en georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen, beheerd door het Koninklijk Huisarchief in Den Haag.

Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van € 3,00 p.p. Kinderen (t/m 12 jaar) betalen geen toeslag. E-tickets, inclusief toeslag, zijn tzt online te verkrijgen.

Bekijk alvast de korte aankondiging van de tentoonstelling in Blauw Bloed, mei 2016.
Blauw Bloed filmpje over Chapeaux op Paleis Het Loo

  • Koningin Beatrix
    Koningin Beatrix
    Koningin Beatrix
    Koningin Beatrix
Koningin Beatrix
bezoek aan Friesland, 2006. Foto PPE
foto vergroten
Koningin Beatrix
2004. Foto Getty Images
foto vergroten
Koningin Beatrix
Prinsjesdag 2004. Foto Leo Vogelzang
foto vergroten
Koningin Beatrix
Prinsjesdag 2010. Foto PPE
foto vergroten