herinneringsbollen naar Canadees Bevrijdingsmonument

woensdag 15 april 2020

Speciale herinneringsbollen

De herinneringsbollen, geplant voor het themajaar 75 jaar Vrijheid, hebben een nieuwe bestemming gekregen. De potten met herinneringsbollen zijn geplaatst bij het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument 'De man met Twee Hoeden' tegenover Paleis Het Loo, aan de kop van de Koning Lodewijklaan.

De bloempotten met deze speciale herinneringsbollen zouden op het Stallenplein geplaatst worden. Dit is de plek waar Paleis Het Loo in 1944 geraakt is door een bombardement van de Engelse Luchtmacht.  Door de huidige situatie rondom het Coronavirus is Paleis Het Loo helaas gesloten voor publiek en is het niet mogelijk om de potten deze bestemming te geven. Toch wilde Paleis Het Loo deze bloemen op een mooie symbolische plek in Apeldoorn plaatsen, om zo de slachtoffers van oorlogsgeweld tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Herinneringsbollen

De terracotta potten zijn gevuld met de herinneringsbollen 'Liberation', 'Freedom Flame' en de dubbele narcis 'Sir Winston Churchill'.

De ‘Liberation’ is een roodgele tulp die in mei 2014 in London werd gedoopt door majoor Kenneth George Mayhew. De inmiddels 103-jarige Mayhew is de oudste nog levende drager van de Militaire Willemsorde. Hij was in 2019 nog aanwezig bij de 4 mei herdenking in Wageningen.

De ‘Freedom Flame’ staat, samen met het Vrijheidsvuur dat sinds 1948 in Wageningen brandt, symbool voor de boodschap van veldmaarschalk Montgomery: ‘Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world'. Deze tulp werd al kort na de Tweede Wereldoorlog gedoopt.

De narcis 'Sir Winston Churchill', is vernoemd naar de bekende premier van het Verenigd Koninkrijk. Zijn eerste ambtstermijn viel grotendeels samen met de Tweede Wereldoorlog. Churchill heeft een beslissende rol in de geallieerde overwinning gespeeld. Hij was daarbij echter ook verantwoordelijk voor controversiële oorlogshandelingen zoals o.a. het bombardement op Dresden waarbij veel burgerslachtoffers vielen.

Prinses Margriet overhandigt tulpenbollen aan Canadese veteraan

Op 2 september 2019 overhandigde Prinses Margriet bij Paleis Het Loo ‘Liberation75’ tulpenbollen aan de Canadese veteraan Don White.
Foto: ANP/Jeroen Jumelet

Tickets Webshop